Vitamine C helpt bij de vorming van het bindweefsel (klassieke functie); Vitamine C is dé vitamine bij stress; Vitamine C werkt als antioxidant;

Vitamine C

Balance of Profits SPAL heeft vitamine C van VitaKruid in haar programma.
Een (1) tablet bevat ruim 700 mg vitamine C . 150 tabletten ( € 36,00,-) meer info of bestellen
Van alle vitaminen is vitamine C misschien wel de belangrijkste. Dat komt omdat de mens, als één van de weinige levende wezens, zelf deze vitamine niet kan aanmaken. Het Voedingscentrum beveelt ons 70 mg vitamine C per dag aan, ongeveer de hoeveelheid van één sinaasappel.
Volgens tweevoudig Nobelprijswinnaar en vitamine C-voorvechter Linus Pauling behoorteen orthomoleculair voedingssupplement minstens 1000 mg vitamine C als ascorbinezuur te bevatten.
Hij baseert deze hoeveelheid op wat dieren per dag aan vitamine C aanmaken.
Functies van Vitamine C
• Vitamine C helpt bij de vorming van het bindweefsel (klassieke functie);
• Vitamine C is dé vitamine bij stress;
• Vitamine C werkt als antioxidant;
• Vitamine C ondersteunt het immuunsysteem;
• Vitamine C helpt bij de opname van ijzer uit de darm.
Helaas bestaat er een groot misverstand over de hoeveelheid vitamine C die nodig is om zich teweer te stellen bij welke stress dan ook. Wetenschappelijk is vastgesteld dat dieren, wanneer ze opgejaagd worden en onder druk staan, extra vitamine C gaan produceren om zich teweer te stellen. Blijkbaar is het een normale reactie om dan extra vitamine C te produceren vanwege het simpele feit dat deze vitamine een onderdeel vormt van het totale immuunsysteem. Ook de mens heeft extra vitamine C nodig wanneer hij onder druk staat. Daarom is vitamine C dé vitamine bij stress.
Gebreksymptomen van vitamine C zijn verminderde weerstand, vertraagde wondgenezing, bloedend tandvlees, vermoeidheid en uiteindelijk scheurbuik. Rokers, diabetici, vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, mensen met veel tress en mensen met infectieziekten of wonden hebben een verhoogde behoefte aan vitamine C.
Uit het voorgaande blijkt duidelijk dat het lichaam voortdurend behoefte heeft aan relatief grote hoeveelheden ascorbinezuur. Omdat de voeding van de moderne mens minder vitamine C bevat, komen tekorten veelvuldig voor. Veel vitamine C in voeding gaat verloren door oxidatie en door verhitting en ook de bodemgrond is verarmd zodat er er ook vandaaruit minder vitamine C ontstaat. Aanvullen met vitamine C supplementen is raadzaam.
  print