Door de natuurlijke beweging van de training is de kans op blessures zeer gering. Wandelen belast de gewrichten minimaal. Bovendien vindt er geen schoksgewijze belasting plaats, zoals bij rennen en springen.

Sport(ief)Wandelen (ook wel fitwalk of powerwalk genoemd) is een natuurlijke wandelbeweging met een hoger tempo. Sport(ief)Wandelen in een ideale manier om in groepsverband aan fitheid en conditie te werken en te verbeteren. Belangrijk is wel dat de juiste begeleiding aanwezig is omdat alle deelnemers een verschillend inspanningsniveau hebben. Individuele begeleiding van een allround wandelsporttrainer is dan wel een pluspunt. lees meer
Wandel Weert
SportiefWandelen met een actieve arm inzet vanuit de schouders, rechtop lopen, vooruit kijken en een volledige voetafwikkeling. Benen en armen bewegen in een gelijkmatig tempo. Als het rechterbeen voor is, dan is de linkerarm voor. De voorwaartse armzwaai is tot ongeveer navelhoogte.Naarmate het tempo hoger wordt, wordt er meer stuwkracht vanuit de armen gehaald, de armen worden dan wat meer gebogen. SportiefWandelen heeft als actieve beweging - sport vele voordelen vanwege zijn eenvoud en gunstige belastingen op de gewrichten.Het is zeer geschikt als hersteltraining en revalidatie of voor mensen met een chronische ziekte en of hart - en vaatziekten.
Door de natuurlijke beweging van de training is de kans op blessures zeer gering. Wandelen belast de gewrichten minimaal. Bovendien vindt er geen schoksgewijze belasting plaats, zoals bij rennen en springen. Dit maakt dat deze training voor iedereen heel goed te beoefenen is. Wandelen is bovendien een ideale manier om weer in conditie te komen na een tijd niets sportiefs gedaan te hebben.
Verhoog het tempo
Conditioneel wandelen wordt ook wel sportief wandelen, fitwalk of powerwalk genoemd. Dit betekent allemaal fanatiek wandelen. Wandel je om echt fitter te worden, dan moet je stevig doorwandelen met een tempo van rond de 6 a 7 kilometer per uur.
Door een krachtige armbeweging van uit de schouders en een sterke afzet met de voet zijn veel spieren tegelijk actief. De hartslag komt hiermee op een niveau dat nodig is om conditioneel vooruit te gaan. Zo'n sportieve wandeling is een goede manier om actief te bewegen en fit te worden of blijven.

Waarom is conditioneel wandelen zo gezond?
Het vermindert de kans op hart- en vaatziekten.
Het verbetert de conditie van hart en bloedvaten.
Het verlaagt het cholesterolgehalte.
Het heeft een bloeddrukverlagend effect.
Het vermindert de kans op osteoporose (botontkalking).
Het verbetert het algemene uithoudingsvermogen en het fitheidsgevoel.
Het versterkt de spieren.
Het zorgt voor mentale ontspanning.

Calorieverbrandende training
Elke stijl van wandelen is goed als je net begint. Maar wanneer je 30 minuten of meer aaneengesloten zonder moeite kunt wandelen, is het tijd om wat fanatieker te gaan bewegen. Als je dan toch aan het bewegen bent, waarom dan niet de intensiteit verhogen en zorgen voor een echte wandelwork-out?

De volgende tips helpen om van wandelen een calorie verbrandende training te maken.
1. Controleer je houding
Wandelen met het hoofd naar beneden kan je een pijnlijke rug en nek geven en het bemoeilijkt je ademhaling. Controleer je houding tijdens het lopen: hoofd op, schouders ontspannen, buik in en navel opgetrokken. Een goede houding zorgt voor betere resultaten.

2. Beweeg je armen
Verhoog het tempo door met je armen te bewegen vanuit je schouderkom. Je zult verbaasd zijn hoeveel krachtiger je loopt wanneer je je armen meebeweegt en ze krachtig meebeweeg . Ontspan je schouders, je armen zijn nagenoeg recht en bewegen in het zelfde ritme als je benen je schouders en handen ontspannen.

3. Doe intervals
Intervals zijn geweldig om nog meer calorieën te verbranden, en toch de trainingstijd kort te houden. Een intervaltraining doe je zo: wandel één minuut op een gemiddelde snelheid en wandel daarna één minuut zo snel als je kunt. Wissel dit af voor 20 tot 30 minuten.

4. Rek en strek
Wandelen is een activiteit met een lage kans op blessures. Toch is het verstandig om rustig op te warmen en af te koelen. Ook het stretchen van de kuiten en andere grote spiergroepen is verstandig voor en nadat je hebt gewandeld.

5. Plezier
Wandelen is een prima manier om fit te worden, maar als het saai is zul je het niet volhouden. Zoek een manier om het leuk te houden, zoals praten met een vriendin, naar muziek luisteren, met de hond wandelen. Verander regelmatig van route. Doe een interval; wandel soms in een stevig en soms in een langzaam tempo. Doe wat je moet doen om het plezierig te houden.

  print