Vitamine D heb je nodig voor sterke botten en tanden. Zonlicht en goede voeding zijn belangrijk om genoeg vitamine D binnen te krijgen, maar toch kan het zijn dat je extra vitamine D nodig hebt.

Vitamine D

Balance of Profits SPAL heeft Vitamine D3 van van VitaKruid in haar programma.
Een (1) tablet bevat 25 mcg vitamine D... Potje van 120 tabletten ( € 14,00,-) meer info of bestellen
Veilige maximale dagdosering vitamine D vlgs. de ORTHO moleculaire voedingsleer = 100 mcg
Minder vetweefsel met extra vitamine D
Iraanse wetenschappers gaven aan 75 mannen en vrouwen met overgewicht een supplement met 25 microgram vitamine D3 of een placebo. Na 12 weken hadden diegenen die vitamine D namen, bijna 3 kg minder vetmassa dan diegenen die een placebo namen. Ook de taille verminderde, maar het totale lichaamsgewicht veranderde niet.

De onderzoekers hebben hier verschillende verklaringen voor. Vitamine D verbetert de calciumopname in de darmen, wat een belangrijk effect heeft op het lichaamsgewicht en de gezondheid. Het stimuleert ook de aanmaak van spieren; mogelijk was dat de reden waarom het totaal lichaamsgewicht niet gedaald was. Vitamine D is dus een belangrijk supplement om te vermageren, besluiten de onderzoekers.
Vanaf eind 2012 gelden nieuwe voedingsnormen en suppletie-adviezen voor vitamine D (bron Voedingscentrum)
Ook als je gezond eet en leeft, krijg je niet altijd genoeg vitamine D binnen. Vitamine D heb je nodig voor sterke botten en tanden. Zonlicht en goede voeding zijn belangrijk om genoeg vitamine D binnen te krijgen, maar toch kan het zijn dat je extra vitamine D nodig hebt.
Mensen die extra vitamine D moeten gebruiken zijn: kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte huid. Maar ook mensen die onvoldoende zonlicht op hun huid krijgen, omdat ze bijvoorbeeld ploegendiensten draaien of een hoofddoek of sluier dragen.
Vitamine D is een bijzondere vitamine omdat behalve de voeding ook de zon als bron ervan fungeert.
Onder invloed van het ultraviolette deel van het zonlicht wordt in de huid uit een stof die pro-vitamine D wordt genoemd vitamine D gemaakt. Vitamine D is een in vetoplosbare stof. Vitamine D komt voor in vette vis, vet vlees, melkvet, paddestoelen en gist.
Vitamine D voor de functies in het lichaam
Calciumhuishouding
Vitamine D speelt onder meer een essentiele rol in de calcium -en de botstofwisseling. Het bevordert de opname van calcium (kalk) uit de darmen en is tevens nodig om het calcium in te bouwen in het botweefsel, waardoor dit de vereiste stevigheid krijgt. Botweefsel, ook wel beenweefsel genoemd, is een sterk gespecialiseerd type bindweefsel. Evenals bij andere bindweefselsoorten zijn de cellen door veel tussenstof omgeven. De tussenstof van botweefsel onderscheidt zich door een grote rijkdom aan calcium-bevattende kristallen die zijn ingebed in een structuur van stevige collageen - vezels.
Dank zij deze bijzondere samenstelling van de tussenstof is botweefsel voldoende stevig en sterk om het lichaam steun en vorm te geven.
Afweer
Cellen van het immuunsysteem zijn voor hun werking afhankelijk van vitamine D. Bij een tekort aan vitamine D kunnen deze cellen hun functie niet meer naar behoren uitoefenen en neemt de kans op infecties en ziekte toe.
Insuline
Vitamine D speelt een rol bij de afgifte van insuline. Bij een tekort aan vitamine D vermindert de secretie (afgifte van insuline
Gebreksymptomen van vitamine D zijn osteoporose, osteomalacie, spierzwakte,pijn,verlaagde immunuteit en uiteindelijk rachitis (engelse ziekte)
Vitamine D bevordert de opname van calcium en de opbouw van de botten. wanneer vitamine D ontbreekt, verlopen deze processen trager, hetgeen resulteert in skeletafwijking bij kinderen en verweking van botten bij volwassen. een tekort aan vitamine D kan osteoporose veroorzaken. Osteoporose is botontkalking die op latere leeftijd optreedt en die vooral bij vrouwen de kans op botbreuken verhoogt.
Ouderen, zwangeren, mensen met een donkere huidskleur ( maken mindersnel vitamine D aan, gesluierde vrouwen, vegetariers, hebben een verhoogde behoefte aan vitamine D.
Vitamine D belangrijk voor de algehele gezondheid.
Talloze onderzoeken, vooral van de laatste jaren, hebben aangetoond dat vitamine D zeer belangrijk is voor de algehele gezondheid. Onze botten en natuurlijke afweer blijken sterk afhankelijk te zijn van vitamine D. Vooral in de herfst en winter, wanneer we zelf nauwelijks vitamine D in de huid aanmaken, hebben veel mensen behoefte aan extra vitamine D.
Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine, is belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert de opname van de mineralen calcium en fosfor. Vitamine D speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand van de spieren.
Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt.
Vitamine D verbetert sportprestatie.
Een Amerikaans onderzoeksteam heeft uitgebreide onderzoeken gepubliseerd over het effect van vitamine D op de fysieke prestaties. De fysieke prestaties van sporters blijkt seizoenafhankelijk. Hoe hoger de vitamine D concentraties in het bloed,
hoe beter er gepresteerd wordt. Daarnaast stimuleert vitamine D het aantal en de grootte van de snelle type 2– spiervezels, die verantwoordelijk zijn voor korte en explosieve krachtsinspanningen. De sporters presteren het best wanneer de concentratie vitamine D in het bloed minimaal 125 mmol/l bedraagt.
Dit komt overeen met de vitamine D die het lichaam aanmaakt wanneer het in zijn geheel aan de zomerzon wordt blootgesteld. In Nederland met zijn gematigd klimaat is deze bleodspiegel te halen door 2000 IE (50mcg) vitamine D als supplement te nemen, zeker in de winter. Een dergelijke vitaminen D spiegel beschermt eveneens tegen verschillende acute en chronische aandoeningen. (bron: madicine and science in sport)
  print